Spilformer i golf

Vi har det med stort set  kun at spille Stableford – efter den navnkundige Mr. Stableford  SE HER.
Men mange andre spilformer er mulige  (en del dog ikke handicaptællende!)

De officielle..
Golfreglerne er formuleret udfra to spilformer – slagspil, hvor bolden skal i hul og alle slag fra tee til hul, inkl. strafslag noteres, og hulspil hvor spillerne spiller mod hinanden hul for hul og summen af hhv. vundne, delte og tabte huller afgør resultatet mellem dem. 
Stableford er en modifikation af slagspillet og er sammen Maximum score, Par/bogey og Three Ball hulspil beskrevet i   Regel 21

I reglerne 22 og 23 beskrives Foursome og Fourball – der begge både kan spilles som slagspil og hulspil
Og i “Procedurer for komiteen” finder man beskrivelser af Modificeret Stableford, Greensome, Scramble og Bedste to af fire scores tæller  SE HER

Men der er mange andre måde at spille en runde eller på! På golf.dk  finder man en lang liste.. SE HER  .

Underklubberne i GGK er gode til at anvende mange formater, se f.eks. Seniorklubbens spiloversigt HER

Bemærk at samme format kan have forskellige navne – ligesom de kan tolkes forskelligt – så husk at være præcise med hvad der spilles.. inden der slås ud fra 1. tee!

Spilleformer og hcp-regulering
Generelt gælder det, at så længe golfreglernes slagspilsregler følges – herunder stablefordmodifikationen med at man kan samle op hvis man ikke kan lave point – så kan scores anvendes til hcp-regulering uanset spilleform. Det betyder f.eks. at det er tilladt at regulere hcp efter en hulspilsmatch sålænge slagspilsreglerne er fulgt.. 

Anbefaling af en sjældent brugt spilform – Hulspil mod banen:
Man vinder et hul hvis man spiller bedre end ens tildelte slag på hullet og taber hullet hvis man spiller dårligere. Spiller man til sit handicap deler man hullet. Resultatet opgøres hul for hul som i hulspil – dog med den modifikation at man spiller alle huller – og resultatet derfor er summen af alle vundne og tabte huller. Under runden kan man enten tælle som i hulspil, dvs. så og så mange ups eller “downs”, samt square – eller blot notere +1, 0 eller -1 og lægge sammen til sidst.
Det sidste er nok den bedste metode hvis man laver det som en turnering, fordi man lettere kan afgøre lige stillinger ved “sidste 9,6,3 etc..” Alternativt kan man afgøre det ved “laveste handicap vinder”.

Spillehandicappet kan være det normale eller reduceret med f.eks. 7/8 eller 3/4 dele – hvis man vil gøre det sværere – men det er svært nok med ens normale hcp.

Der er noget klassisk engelsk/scotsk over spilleformen: Hvis ikke du kan vinde eller dele hullet.. så samler man op.. Det går med andre ord hurtigt. 

Man bør spille det som hulspil og ikke tænke på sine almindelige stablefordpoint! Men hvis man allligevel gør det:
Spilleformen kan ses som en skærpet stableford, fordi der ikke gives point for at man måtte vinde et hul med 2 eller flere slag, ligesom man ikke har mulighed for at få 1 point.
Med andre ord – hvis man vinder over banen har man spillet (særdeles) godt! Og selv et beskedent nederlag kan afspejle en runde med stablefordpoint i den pæne ende..
Så hvis man (underliggende) har spillet i henhold til stableford-reglerne, kan man naturligvis indberette scoren, hvis der har været en markør til stede.

Det er en anden form for spil – hvor banen næsten personificeres – og man selv skal tænke offensivt.
Thomas Bjørn brugte i mange år vendingen “banen tog mange slag” – det bliver meget håndgribeligt i denne spilform. Prøv den – og få oplevelsen af hulspillets logik!

 

 

49 71 80 56 – info@ggk.dk – Sophienlund Allé 13, 3250 Gilleleje